Het Belang van het Dieet op Cholesterol

Dieet kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van het cholesterol gehalte in het bloed.

Alvorens andere aanpassingen aan het dieet te maken, is het belangrijk om eerst de hoeveelheid vetten in het dieet te verminderen en slechte vetten te vermijden. Gesatureerde vetten, zoals in vlees en sommige oliën, verhogen het totale cholesterol. De vetten in koekjes en cake zijn nog slechter want ze verlagen het goede (LDL) cholesterol en verhogen het slechte (HDL) cholesterol.

Soms kunnen een paar eenvoudige ingrepen in het dieet genoeg zijn om het cholesterol te verminderen op een gezond niveau en om te helpen van de medicijnen te blijven.

Zemelen van het havermeel

Havermeel bevat oplosbare vezels, die de "slechte" cholesterol (het LDL) vermindert. De oplosbare vezels worden ook gevonden in voedsel zoals bonen, appelen, peren, gerst en pruimen.

Oplosbare vezels schijnen de absorptie van cholesterol in de darmen te verminderen. Tien gram of meer oplosbare vezels per dag verminderen het totaal cholesterol en het LDL. Het eten van anderhalve kop gekookt havermeel verstrekt 6 gram vezels. Als men fruit, zoals bananen toevoegt, zult men ongeveer nog 4 gram extra vezels toevoegen.

Vissen en Omega-3 Vetzuren

Onderzoek heeft de cholesterol-verminderende eigenschappen van vette vissen aangetoond, vanwege de hoge niveaus van omega-3 vetzuren erin. Omega-3 vetzuren helpen ook het hart op andere manieren zoals het verminderen van bloeddruk en het risico op trombosen (bloedklonters). Bij mensen die reeds hartaanvallen, verminderen visolie en omega-3 vetzuren beduidend het risico van plotse dood.

Artsen adviseren minstens twee porties vis een week te eten. De hoogste niveaus van omega-3 vetzuren vindt men in makreel, forel, haring, sardine, tonijn en zalm. Om de gezonde effecten op het hart van vissen te handhaven, moet de vis gebakken of geroosters worden. Omega-3 vetzuren worden ook in ander voedsel, zoals grondlijnzaad of canolaolie, gevonden.

Er bestaan ook voedingssupplementen met omega-3 vetzuren.

Olijfolie

Olijfolie bevat een mengeling van anti-oxyderende stoffen die de slechte cholesterol (LDL) kan verminderen maar de goede cholesterol (HDL) onaangeroerd laat.

Ongeveer 2 soeplepels (23 gram) olijfolie een dag zijn voldoende om van de gunstige invloed op het hart te genieten.

Er is onderzoek dat aantoont dat de cholesterol verminderende voordelen van extra-virgine olijfolie nog groter zijn. De light varianten daarentegen zijn meer verwerkt en bevatten minder antioxidanten.

Sterolen en Stanolen

Er is voedsel beschikbaar dat met sterolen of stanolen versterkt is. Dit zijn stoffen die in sommige planten gevonden worden en die helpen de absorptie van cholesterol te blokkeren.

Margarine, sinaasappelsap en yoghurt, versterkt met sterolen of stanolen, helpen het LDL cholesterol met meer dan 10 procent te verminderen. De hoeveelheid dagelijkse planten-sterol nodig is minstens 2 gram - wat ongeveer overeenkomt met een groot glas sinaasappelsap. Bekende producten van bij ons zijn onder andere Benecol, Danacol en Activ.

Deze stoffen hebben geen invloed op het goede HDL cholesterol.