Beroerte - Herseninfarct

De hersenen krijgen 20% van de bloedtoevoer ondanks ze slechts een kleine fractie van het totale gewicht uitmaken. Indien een bloedvat naar de hersenen verstopt raakt, zullen er direct neurologische uitvalverschijnselen optreden. Zowel verlamming, geheugenverlies, bizarre gedragingen, verlies van het vermogen tot spreken, doofheid, blindheid,.... kunnen optreden. Indien de verstopping te lang duurt zullen de hersencellen afsterven met permanente invaliditeit tot gevolg.

Men noemt dit een beroerte, herseninfarct, (hersen)attaque of CVA (cerebrovasculair accident). In het Engels spreekt men van een stroke. De medische term infarct betekent dat cellen afsterven door een gebrek aan zuurstof ten gevolge van het (gedeeltelijk of geheel) afsluiten van de bloedtoevoer.

Naargelang de ernst zullen deze symptomen uitgebreid zijn dan wel licht. Beroertes zijn wereldwijd de tweede doodsoorzaak.

De belangrijkste oorzaak van een beroerte is aderverkalking.

Een beroerte kan ook van het hermorrhagisch type zijn: deze vorm ontstaat door een bloeding (hersenbloeding). Deze vorm behelst ongeveer 10-15% van alle beroertes.

TIA - Transiënt Ischemisch Accident

Een voorbijgaande ischemie van de hersenen zonder blijvende schade noemt men een TIA (Transiënt Ischemisch Accident). De symptomen van een TIA zijn een tijdelijk uitval van de zenuwen: verlamming. De locatie van de verlamming is afhankelijk van de plaats van de TIA en kan elk lichaamsdeel en -functie treffen: een been, een arm, een volledige lichaamshelft, het gezicht, bepaalde aangeleerde vaardigheden, spreken, lopen, zien... Bij een TIA zijn de symptomen per definitie van tijdelijke aard.

Bij celschade spreekt men van een herseninfarct op beroerte. De verlammingsverschijnselen zijn dan blijvend (hoewel verbetering van de symptomen na verloop van tijd mogelijk is).

 • Oorzaak
  Een herseninfarct wordt meestal veroorzaakt door een bloedklonter of door aderverkalking. De prop sluit een bloedvat af met zuurstoftekort voor de achterliggende cellen.
 • Symptomen
  Een herseninfarct veroorzaakt uitval van hersenfuncties. Afhankelijk van de aangetaste zone kunnen zeer verscheiden symptomen ontstaan.
 • TIA
  Een TIA is het kortstondig optreden van symptomen die wijzen op een herseninfarct. Een TIA is echter reversibel: de symptomen zijn omkeerbaar en verdwijnen vanzelf.
 • Diagnose
  De diagnose van een herseninfarct wordt gesteld door een neurologisch onderzoek en medische beeldvorming.
 • Behandeling
  De behandeling van een herseninfarct is gericht op het herstel van de bloeddoorstroming en het oplossen van de klonters.
 • Revalidatie
  Na het doorstaan van een herseninfarct staat de patiënt een lange revalidatie te wachten.
 • Prognose
  De prognose van herseninfarct is meestal niet zo goed. Het merendeel van de patiënten heeft blijvende invaliditeit. De kans op hervallen is groot.