Aderverkalking - Atherosclerose
Aderverkalking - door artsen atherosclerose, arteriosclerose of atheromatose genoemd - is een aandoening waarbij veranderingen optreden in de wand van de slagaders.
Hoewel de termen vaak als synoniemen gebruikt worden, maakt men strikt genomen een onderscheid tussen arteriosclerose - het harder en minder elastisch worden van de arteriewand - en atheromatose of atherosclerose: het opbouwen van vetten in en op de arteriewand.
Atherosclerose is een traag progressieve ziekte. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in een beschadiging van de wand van de arterie. Bij beschadiging van de arteriewand worden bloedklonters gevormd die de bedoeling hebben de wand te herstellen, net zoals er een korstje wordt gevormd bij beschadiging van de huid.
In de bloedvaten kan dit echter een aanzet zijn voor het afzetten van cholesterol vetten. Deze fatty streak kan op termijn een plaque vormen: een ophoping van vet, cellen en afvalstoffen. De vorming van plaques kan zeer ernstige tot dodelijke gevolgen hebben:
- De plaque kan zo groot worden dat het bloedvat wordt afgesloten
- De plaque kan loskomen en in een ander bloedvat vast komen te zitten. Men spreekt dan van embolie. De embolie kan een gedeeltelijke of volledige afsluiting van het bloedvat veroorzaken.
Het is onomstotelijk aangetoond dat bepaalde factoren de ontwikkeling van atherosclerose in de hand werken: hypertensie, hypercholesterolemie, obesitas, roken, diabetes en een sedentaire (zittende) levensstijl. De ziekte kan dan ook in belangrijke mate vermeden worden door een aangepaste levensstijl. Er blijkt ook een familiale voorbeschiktheid te spelen in het optreden van atherosclerose.